Glykemický index

Podstatou teorie glykemického indexu (GI) je, že některé sacharidy zvyšují hladinu krevního cukru (glykemie) více a jiné méně.

Glykemický index a redukce hmotnosti

Ve vztahu k redukci váhy lze říci, že pokud budou dva lidé dodržovat dietu o stejné energetické hodnotě, je pravděpodobné, že zhubne více ten, který bude jíst převážně potraviny s nižším glykemickým indexem.

Sacharidy versus tuky, co je horší?

Přidaný cukr stejně jako nasycené mastné kyseliny patří mezi rizikové živiny. Není proto potřeba diskutovat, co škodí více a co méně. Obě skupiny mají definovanou tolerovanou hodnotu příjmu, kterou je potřeba dodržovat.

Jste citliví na hodnotu GI právě vy?

Glykemický index není pro každého při redukci váhy tím nejdůležitějším činitelem, ale mnoha lidem může při redukci a udržení váhy pomoci. Chcete zjistit, zda mezi ně patříte právě vy?

Definice obezity

Obezita je definována jako zvýšené množství tukové tkáně. Velmi často je obezita mezi veřejnou populací chápána a subjektivně vnímána jako problém spíše estetický, než zdravotně významný, ale je nutné si uvědomit všechny závažné zdravotní důsledky.

Zdravotní rizika a komplikace obezity

S výskytem obezity souvisí i řada dalších onemocnění. Vysoce rizikový z hlediska výskytu onemocnění je zejména tzv. androidní typ obezity související s hromaděním tukové tkáně především v oblasti břicha.

 

Nejbližší plánované akce


Jediný letní online kurz! Hubněte s podporou odborníka, ve skupině a online odkudkoliv! Za pomoci osvědčené metodiky.


V tomto kurzu se navíc k teorii a psychologické podpoře přidává i možnost zdravého pohybu v krásných Letenských sadech v Praze.