Nenechte si zkazit prosluněné volné dny výčitkami z toho, že jste vypadli ze svého běžného režimu. Protože i během dovolené je možné mít "to" pod kontrolou. A přitom si užít všechny nové chutě, na které při svých cestách narazíte.

Stačí si na dovolenou kromě plavek "přibalit" i zdravé stravovací a pohybové návyky. Pokud si zvolíte aktivní způsob dovolené, takže ze zvolené destinace poznáte více než jen výhled z vašeho lehátka a navíc nezapomenete na pár základních pravidel zdravého stravování, můžete si na dovolené s klidným svědomím dopřát i více dobrot, než kolik by snesl váš běžný pracovní režim.

Jak se stravovat na dovolené

Dovolená by měla být v prvé řadě časem, kdy na sebe máte čas. A tak si můžete dát záležet na výběru jídel a pravidelném stravování během dne.

Častým problémem je rovnoměrné rozložení jídla do celého dne, protože tomu brání výlety daleko od dostupných potravin či vhodného stravování. Běžná, ale nikoli vhodná varianta je „dopřát“ si velkou snídani, abyste celý den vydrželi bez jídla, a vše poté dohnat vydatnou večeří, kterou zapijete ještě několika alkoholickými drinky.

Jaký je náš tip? Snídani si klidně dopřejte vydatnější, zkuste ale zařadit i nějakou svačinu nebo lehčí oběd během dne, abyste k večeři neusedali s vlčím hladem, kdy jde rozum stranou a sníte toho zbytečně moc.

Na svačinu můžete vyzkoušet nějaké místní ovoce či zeleninu, kterou doplníte třeba nějakým mléčným výrobkem, kouskem sýra nebo kvalitní šunky. Lehkým osvěžujícím obědem můžou být zeleninové saláty, třeba v kombinaci s čerstvou rybou. Pokud nemáte možnost pořídit si čerstvé suroviny, vezměte si pro jistotu nějakou trvanlivou svačinku do zásoby - na výlety se hodí například sušené maso, ořechy nebo kvalitní proteinové tyčinky. 

Častým problémem během dovolené je také nadměrná konzumace jídla z dlouhé chvíle, na kterou nejste v pracovním režimu zvyklí. Pokud v běžném režimu naopak metabolismus zpomalujete nepravidelnou stravou, může to být velmi rychlým propadem do jojo efektu.

Jídlo je také často spojené s umocněním pohody - k dovolené zkrátka dobré jídlo a ochutnávání místních specialit patří a nemusíte se ho tak vzdávat ani při hubnutí. Dovolená by rozhodně neměla být o žádném odpírání a zákazech, naučte se ale pracovat s tím, že vám ke spokojenosti bude stačit ochutnat jen malé množství. Není třeba se zbytečně přejídat. Pamatujte také na pravidlo - kvalita by měla vítězit nad kvantitou. 


Jezte pomalu a všímavěji

Je pomalé jedení a střídmý přístup k jídlu vaším problémem? Objevte společně s námi přístup "mindful eating" neboli všímavé jedení. 

NYNÍ SE SYMPATICKOU LETNÍ SLEVOU 15 %.


Pobyty all inclusive aneb Zkouška ohněm

Dalším spouštěčem k nadměrné konzumaci je tzv. toxické prostředí – zejména švédské stoly či pobyty all inclusive. 

V mentalitě mnohých Čechů ještě stále někdy přetrvává myšlenka "Když jsem si to zaplatil, tak to tady přeci nenechám." Stává se vám také, že pokud můžete jíst dle libosti, přejíte se tak, že z toho nakonec (kromě krátkého momentálního prožitku) nemáte žádné větší potěšení, protože jediné, co si pak přejete je, odvalit se rychle do postele? 

Pokud se však k takovému pokušení naučíte přistupovat zdravěji, může být tento druh stravování i výhodou! Do jídla vás nikdo nenutí a co si sami nenaložíte na talíř, to nemáte. Obejděte tedy s rozmyslem plné stoly, uvědomte si, že takto plné budou po celý zbývající týden a že repertoár jídla se pravděpodobě až tak měnit nebude. Využijte možnosti vyzkoušet nová, neznámá jídla. Vezměte si klidně více chodů, ale v malém množství.

Pokuste se omezit konzumaci alkoholických nápojů, limonád, zmrzliny a dalších pochoutek, které jsou během dne k dispozici. Dejte si například pravidlo, že alkoholické nápoje nebudete pít v průběhu dne, ale dáte si skleničku jen k obědu nebo večeři. A zmrzlinu si dopřejte jednou denně místo svačinky.

Jak vybrat z nabídky švédských stolů to nejlepší

Nejdříve se seznamte s nabídkou jednotlivých jídel tak, abyste si předem naplánovali, co budete jíst. A rozvrhněte si síly. Naplánujte si, co všechno budete chtít ochutnat. Známá jídla můžete pominout, rezervujte si místo v žaludku na místní speciality nebo vaše oblíbená jídla, bez kterých byste se cítili ochuzeni. Plánováním se vám podaří předejít nezřízenému nakládání jednotlivých jídel na talíř, k čemuž švédské stoly obvykle svádějí.

Využijte především nabídky ryb, mořských plodů či netradiční zeleniny, v případě, že chcete hubnout, nepřehánějte to příliš se zákusky, ale ani s ovocem.

Využijte pomůcku takzvaného „zdravého talíře“, jehož polovinu by měla tvořit zelenina, čtvrtinu potraviny, které dodávají našemu tělu zejména bílkoviny (libové maso, ryby, méně tučné sýry, mléčné výrobky apod.), a poslední čtvrtinu potraviny, které dodají do našeho těla zejména vhodné sacharidy (vhodné přílohy a pečivo, ovoce). 

Když pojmete dovolenou aktivně

Dovolená je ale i o poznávání krás jiných zemích, což znamená spoustu příležitostí k výletům a pohybové aktivitě.

Jestliže se rozhodnete pro aktivně strávenou dovolenou a vydáte se během ní na různé, ať už pěší, cyklistické, vodácké či jiné výlety, měli byste se vyhnout tomu, že celý den nejíte nebo že sklouznete k „nebezpečným“ rychlovkám, kterými si energeticky i množstvím tuku vyčerpáte klidně celodenní příjem. Řeč je například o různých bagetách, pizzách, klobásách, langoších či smažácích, které jsou běžnou nabídkou kiosků, rychlých občerstveních i restaurací.

Věděli jste například, že klasickou "sestavou" smažený sýr, smažené hranolky a k tomu porce tatarky na talíři si vyčerpáte celodenní doporučený příjem energie při hubnutí (cca 6 000 kJ)? 

Situace už se ale začíná pomalu zlepšovat a třeba budete mít to štěstí, že narazíte na občerstvení, které má v nabídce i nutričně vhodnější nesmažená jídla - například tortilly s grilovaným masem a zeleninou, zeleninové saláty s grilovaným masem, chleby s domácími pomazánkami apod.

Obzvláště u celodenní pěší turistiky či cykloturistiky je velmi důležité o skladbě denního jídelníčku přemýšlet. Prázdným či naopak přeplněným žaludkem tělu při chůzi či jízdě na kole jistě neprospějete. Proto byste si měli vybírat takovou stravu, která dodá přiměřené množství energie a přitom nezatíží trávicí trakt.