Tuky

Tuky představují nepostradatelnou složku výživy, ale současně jejich nevhodný výběr a nadměrná konzumace zvyšuje riziko vzniku řady onemocnění.

Sacharidy

Sacharidy tvoří v našem jídelníčku většinou největší podíl a jsou pro nás přímým zdrojem energie. Jejich působení v organismu se však liší na základě jejich struktury. V potravě přijímáme sacharidy ve formě monosacharidů, disacharidů a polysacharidů.

Pitný režim

Ne nadarmo se říká, že voda je základem našeho života. Na ztrátu vody jsme velice citliví a její nedostatek je pro organismus daleko nebezpečnější než nedostatek potravin.

Vitaminy

Vitaminy jsou organické sloučeniny vyskytující se v potravinách. Jsou nezbytné pro růst, výstavbu a obnovu tkání, pro udržení řady tělesných funkcí, podílejí se na celé řadě biochemických reakcí.

Glykemický index

Podstatou teorie glykemického indexu (GI) je, že některé sacharidy zvyšují hladinu krevního cukru (glykemie) více a jiné méně.

Glykemický index a redukce hmotnosti

Ve vztahu k redukci váhy lze říci, že pokud budou dva lidé dodržovat dietu o stejné energetické hodnotě, je pravděpodobné, že zhubne více ten, který bude jíst převážně potraviny s nižším glykemickým indexem.

 

Nejbližší plánované akce


Hubněte ONLINE, ve skupině, a přesto z pohodlí domova! Za pomoci osvědčené metodiky.


V tomto kurzu se navíc k teorii a psychologické podpoře přidává i možnost zdravého pohybu v krásných Letenských sadech.


Připojte se k online konferenci ZDARMA nebo si nechte změřit složení těla u odborníků STOBu. 


Získejte nové poznatky a inspiraci, jak se jednou provždy zbavit nadbytečných kilogramů.


Jednodenní odborný kurz pod vedením MUDr. Václavy Kunové, jehož součástí je i praktické vaření.