Autor: Bc. Karolina Ponocná Kamberská, Recenze: Ing. Hana Pávková Málková


Léto, to je ta krásná doba lehkosti, kdy se náš jídelníček skládá jen z čerstvých ryb, salátů a trošky ovoce… anebo ne? Jak si totiž vysvětlit každoroční povzdechy většiny z nás „no, myslela jsem, jak v létě zhubnu, a místo toho jsem na dovolené dvě kila nabrala”.


Dovolená je zkrátka dovolená, všechno je dovoleno. Neznám nikoho, kdo by jel na prázdniny s odhodláním jíst jen jablka a pít vodu. Většinou si jen říkáme „budu se krotit”, ale kouzlo prostředí rychle zničí všechna naše předsevzetí. Žiju jen jednou, přece si nebudu odpírat tolik zážitků!

Tento pocit je v zásadě správný, a tak vám ho nebudeme rozmlouvat. Každý z nás potřebuje čas, kdy zapomene na povinnosti a oddá se „la dolce vita”. Duševní zdraví je stejně důležité, jako to tělesné. A my vám přinášíme pár tipů, jak oboje skloubit dohromady a vyváznout z letních nástrah s čistým štítem. 


1.   Nespoléhejte na pumpy

Tedy spoléhejte na ně jako na dodavatele paliva pro vaše auto. Palivo pro vaše tělo ale mějte pod kontrolou vy. Protože nechcete po celodenní cestě dorazit k moři s nepříjemným pocitem, že vaše rodina (včetně vás) právě snědla tři pytlíky chipsů, šest bílých plněných baget a čtyři balení oplatek. 

Cesta je přece už součást dovolené, zvlášť když trvá tolik hodin. Proto si ji udělejte hezkou a přidejte hodinu navíc. To abyste mohli zastavit v příjemném motorestu nebo sjet z dálnice do venkovské hospůdky na kvalitní teplý oběd. Ten vás uspokojí natolik, že v autě už nebudete mít tendenci stláskat páté přes deváté. 

Na svačinku do auta ale nezapomeňte, můžete si vzít ovoce, pokud máte čas, tak upéct třeba domácí muffiny, připravit sendvič a během cesty chroustat zeleninu nakrájenou předem do krabičky. Nezní to zrovna atraktivně, ale v horkém letním dni je za volantem málo tak osvěžujících věcí, jako kousky červené papriky, ředkvičky nebo zralá cherry rajčátka. Vyzkoušeno za vás!


 Tipy na svačiny nejen na cestu najdete v e-booku Svačím zdravě se STOBem.


 


2.   Jezte jen z talíře

Dobře, s výjimkou kornoutku vaší nejoblíbenější zmrzliny. Dovolenkové nadbytečné kalorie k nám totiž často přicházejí „jen tak, na ulici”. Procházíte se promenádou kolem moře, všude svítí stánky s lákavými dobrotami, a tak si ani nevšimnete, že jste si támhle koupili kus pizzy a támhle gyros v pitě s hranolkami. Vedle v malebné pekárničce jste museli koupit aspoň ty medové koláčky s ořechy, a snědli jste je jen tak za chůze, pozorujíc výlohy obchůdků… Tak právě tohle je špatná cesta. 

Správná cesta je každé jídlo brát jako rituál. Sednout si k němu, dát si ho na talíř, sníst ho příborem a soustředěně. Je jedno, jestli si tohle užijete v malé taverně nebo trattorii, anebo na balkóně apartmánu. Jen se nevzdávejte kultury stolování. Protože právě ta způsobí, že si nebudete potřebovat na každém rohu „něco zobnout”. 


3.   Začněte vždy pořádným jídlem

Co je pořádné jídlo? Obecně něco, co nás zasytí zdravým způsobem. Třeba opečená ryba a k ní velký salát a kousek pečiva. Masové kuličky v rajčatové omáčce s polentou. Kuře na rozmarýnu s bramborami a grilovanou zeleninou. Když se nasytíte kombinací „bílkovina + zelenina + malá příloha”, dejte si chvilku pauzu. A teprve pak pokračujte třeba k vytouženému dezertu. 

Když je člověk příjemně nasycený z předchozího jídla, dá si třeba jen kopeček citronového sorbetu. Když je hladový, klidně si dá kopečky tři a korunuje je šlehačkou. V prostředí, kde jsou na každém rohu sladká a tučná lákadla, je zkrátka potřeba být nasycen! 


4.   Degustujte místní speciality

Lokální jídlo je součástí cestování. Byla by věčná škoda přivézt si do cizích krajin české jídelní návyky a nezažít kulinární kulturu místa. Když zůstanete v roli degustátora, vašemu zdraví to neuškodí. Protože degustátor si dá vždycky jen malinkou porci - a pak se třeba napije vody nebo čaje. 

Právě tenhle chytrý degustátorský postup můžete použít, když budete chtít prožít mohutnou večeři v řecké taverně, a nestrávit pak noc výčitkami a zažívacími problémy. Kdo jezdí na Balkán (ale třeba i do Španělska), ví že místní jídla bývají často těžká, smažená a tučná. A ty sladkosti! Že je baklava energetická bomba, to snad pozná každý i na pohled (natož když ochutná…). 

Proto je báječný systém, který je právě ve Středomoří typický. Na stůl se dá spousta různých jídel, a každý si nabírá z jednotlivých talířů tolik, kolik sám chce. Když si dáte od každé dobroty „degustační porci” - tedy řekněme takovou, co se vejde na dvě vidličky - bude vás to nutit jíst opravdu vědomě, soustředit se. A než sáhnete po dalším kousku, zamyslete se, jestli ho opravdu potřebujete. Odveďte pozornost chuťových buněk jinam. K salátu, kávě... Touha vrátit se k další baklavě bude mnohem menší, když už budete chuťově jinde. 

Chcete další rady, jak si dát opravdu jen „kousek“? 


>>Přihlaste se na náš seminář ze série Letní školy hubnutí.<<


5.   Pozor na koktejly

Na každé pláži, v každém baru na kamenných piazzetkách, v každé hospůdce na kopci… všude na vás dnes vyskakují koktejly. Aperol Spritz, Gin tonic, Manhattan, Mojito - lákají barevné nápisy, a vy máte pocit, že to zkrátka patří k atmosféře místa. Asi jo. Problém je, že atmosféra místa nás někdy svádí ke třem koktejlům denně, a malér je na světě. Koktejly jsou opravdová energetická bomba. Svět se nezboří, když si občas nějaký dáte, ale v mezičase je rozumnější volit odlehčené alternativy - zůstane vám čistá hlava a dobrý pocit. Báječným letním drinkem je vinný střik, všude ve Středomoří ho ostatně pijí místní, protože dobře vědí, jak se v horkém počasí chovat. Dobrou volbou je i nealkoholické (nebo nízkostupňové) pivo - no a samozřejmě perlivá voda s citronem, neboli prosecco štíhlých!


Energetickou hodnotu letních koktejlů najdete tady


6.   Buďte akční, nejlépe už ráno

Když teplota vystoupá nad třicet, někdy se člověku začne stýskat po domově. Co se tady v tom vedru dá dělat jiného, než sedět ve stínu slunečníku? 

Proto je chytré vstát ráno o něco dřív - řekněme o hodinku. Slunce je v tu dobu ještě krotké, a tak si klidně můžete dátsvižnou procházku podél moře nebo probouzejícím se městečkem. Sledovat, jak místní hospodyně věší prádlo a čichat svěží vůni pracího prášku (před polednem ji nahradí přepálený tuk z restaurací…). Můžete si také zacvičit na terase, nebo doběhnout k moři na první dnešní dávku plavání. 

Přes den, až se udělá vedro, už se vám asi nebude tolik chtít hýbat. Ale s hezkým pocitem, že máte dávku pohybu za sebou, si budete číst svou knížku mnohem radši. 


 Snažíte se na dovolené udržovat své zdravé návyky, nebo je vypouštíte a při odjezdu si to vyčítáte? Napište nám do komentářů, co (ne)funguje vám. A užijte si krásnou dovolenou! 

 


Chcete získat další cenné rady, jak (nejen) v létě nepřibrat? Navštivte některý z našich online seminářů v rámci Letní školy hubnutí.