Hlavní zásady redukčního režimu
Hektická doba vede řadu obézních do bludného kruhu hubnutí, střídání jo-jo efektů a hledání zaručené diety. S genetickými dispozicemi k přibývání na váze je jedinou možnou cestou akceptovat celoživotní změny životního stylu s vhodně sestaveným jídelníčkem a s přidáním fyzické aktivity. Obezita je jen obraz nerovnováhy mezi příjmem a výdejem energie. Zázračné diety neexistují, vždy je třeba docílit negativní energetické bilance, tedy snížit energetický příjem a zvýšit výdej pomocí pohybové aktivity.
V dlouhodobém horizontu je doporučována pro obézní osoby vyvážená strava se složením 40-50 % sacharidů, 20-30 % bílkovin, 25-35 % tuků z celkové denní přijaté energie. Pro běžnou populaci, která nedodržuje redukční režim, obecně platí 55-60 % sacharidů, 15 % bílkovin a 30 % tuků z celkového energetického příjmu.
Hlavní zásady redukčního režimu:
- Omezit energetický příjem o cca 2000 kJ za den
- Omezit příjem nevhodných tuků, ale kvalitní tuky nevynechávat (více o tucích se dozvíte zde)
- Snížit příjem sladkostí, sladkých nápojů, potravin s vysokým glykemickým indexem
- Zařadit dostatečný příjem zeleniny (400 - 500 g/den) a vhodný výběr ovoce (200 g/den)
- Dostatečný příjem mléčných výrobků (nízkotučné či polotučné)
- Snížit obsah soli (do 4-6 g/den)
- Zajistit vhodný pitný režim
- Dodržovat pravidelný režim stravování
- Dbát na pestrost potravin, vhodnou technologickou i tepelnou úpravu stravy
Usilujte tedy o to, aby vaše tělo dostalo i při redukci váhy vše, co potřebuje. Je to podobné, jako když pečete např. koláč, každá součást je tam důležitá, pokud některé dáte přespříliš nebo naopak málo, můžete vše úplně zkazit. Stejně tak je tomu při jednostranných dietách, vaše tělo potřebuje všechny živiny v optimálním množství, jinak nebude dlouhodobě správně fungovat.
Jídelníček vhodný právě pro vás vám pomůže sestavit program Sebekoučink.