Ing. Lenka Vymlátilová

Zdravému hubnutí se věnujeme od roku 1990 a s jistotou můžeme napsat, že se pohybujeme na trhu dynamickém, nabitém informacemi, agresivní reklamou a tlakem na spotřebitele. Není divu. Zisky z prodeje potravin a doplňků jsou obrovské, potenciál nakupujících nevyčerpatelný – jíst musíme všichni.

Celé roky sledujeme, jak se mění nabídka potravin a produktů na hubnutí. Vznikají lákavější potravinové obaly, výživové doplňky, dokonce i výživové směry, které můžete nesmyslně měnit jako jarní kolekci.

Na veškeré dění reagujeme články a rozhovory v médiích.

Co se naopak píše o nás?

Naštěstí mnoho dobrého. Tu a tam ale narazíme na tvrzení, která jsou vytržená z kontextu nebo rovnou nepravdivá.  

„STOB je zastaralá metoda, dnes se hubne úplně jinak.“

Podstata STOBí metodiky se za celých 30 let opravdu nezměnila. A víte proč?

Protože stále funguje. Metodiku vytvořila psycholožka Iva Málková a postavila ji na svých znalostech o lidské psychice, jejíž podstata byla, je a bude stejná. Metodiku pochopitelně revitalizujeme v souladu s novými trendy, výsledky studií a změnami ve společnosti, podstata však zůstala.

"Hubnutí začíná a končí v hlavě." To platilo před 30 lety, stejně jako dnes, a na tom také postavila Iva Málková celou "STOBí" metodiku.

V dobách, kdy se v souvislosti s hubnutím řešila pouze strava a pohyb, odborníci STOBu již pracovali s psychikou. Dnes je termín „hubnutí je v hlavě“ součástí snad každého textu o hubnutí. Co to ale konkrétně znamená pro autory těchto textů?

Ve STOBu je psychika základem, na který se teprve skládají a nabalují další oblasti. Lektoři jsou edukováni v konkrétních psychologických postupech a technikách, díky kterým pomáhají klientům se změnou návyků. To, že je naše metodika využívaná už 30 let, nepovažujeme proto za mínus, ale za velké plus.

Například v dnešní době populární směr mindful eating je v naší metodice od samého začátku. Jen jsme to tenkrát nazvali „pomalé jedení“.


„STOB doporučuje pro hubnutí 5 000 kJ všem.“

S klienty od začátku pracujeme tak, že první týden nemění své běžné stravovací návyky. Odborník poté jídelníček zhodnotí a navrhne snížení příjmu o 1 500 – 2 000 kJ, což odpovídá týdennímu úbytku 0,5 kg.

Pravdou je, že v době našich začátků byl příjem 5 000 kJ běžně doporučován odborníky (pod lékařským dohledem je doporučován u některých pacientů i dnes). Proto jsme naše materiály a nutriční program Sebekoučink koncipovali v souladu s tehdejšími doporučeními. Obor dietologie se stejně jako každý jiný obor vyvíjí kupředu.

Nové materiály jsou v souladu s novými poznatky koncipovány od 6 000 kJ a program Sebekoučink individuálně navrhuje denní energetický příjem na základě vyplněných antropometrických údajů. Neznamená to tedy, že bychom všem plošně doporučili příjem 6 000 kJ, v materiálech to jen uvádíme jako konkrétní příklad. Naše klientky jsou nejčastěji ženy s pár kily navíc, co mají sedavé zaměstnání, a pro ně může být tento příjem optimální. 

Doporučení 5 000 kJ pro každého? To je nesmysl. Ten správný redukční jídelníček si klient sestavuje sám za pomoci odborníka a na základě svých individuálních potřeb.

Drtivá většina lektorů používá bioimpedanční přístroje, pomocí kterých nastavují denní energetický příjem individuálně. Na druhou stranu učíme lektory i klienty, že ani přístroje a výpočty nemohou být 100% spolehlivé. A proto nalezení optimální hodnoty denního příjmu někdy zabere více času a vyžaduje především vědomé reflektování signálů vašeho těla. 


» Více o tom, jak si nastavit denní příjem energie, se dočtete zde «


„Ve STOBu nutí zapisovat jídelníček, vážit potraviny a počítat kJ.“

Součástí metodiky je opravdu zapisování, vážení a počítání kJ. Je to však dobrovolné a praktikuje se jen v první části kurzu. A nevymysleli jsme to proto, abychom vás stresovali a měli z toho radost.

Bez zápisů a vážení vám odborník nemůže předat individuální zpětnou vazbu a jeho doporučení se pohybují pouze v obecné rovině.

Počítání kJ. Pro někoho zábava, pro jiného noční můra. Na rovinu - nejde o nic tak stresujícího a odporného, jak tvrdí někteří poradci. Prostě pár týdnů zapisujete všechno jídlo a pití do nutričního programu, který vám za odměnu jídelníček analyticky zpracuje. Počítání má spíše špatné „píárko“, než aby se jednalo o stres a problém při hubnutí. Spousta z vás jistě ve snaze zhubnout udělala, a ještě udělá, mnohem šílenější a stresující věci. Pomocí analýzy uděláte krok kupředu racionálnějším a méně stresujícím způsobem, než je vyřazování řady potravin nebo popíjení instantních pokrmů.

Dříve se počítalo ručně s pomocí tabulek a kalkulačky, dnes už je to mnohem jednodušší a k zápisu a počítání používáme nutriční program Sebekoučink. Program je přístupný nejen našim klientům v kurzech zdravého hubnutí, ale i široké veřejnosti.

A proč klientům zapisování v důsledku pomáhá více než dodržování předepsaného jídelníčku?

Protože když si evidujete jídelníček sami, získáte přehled o složení potravin a celodenního jídelníčku, a to jsou ty nejcennější informace, které vám zůstanou celý život. Znáte to, nejlépe se poučíte z vlastních chyb!


„STOB zakazuje jíst tuky“

Tuky jsou energeticky nejbohatší živinou, to je prostě fakt. 1 g tuků má energii 38 kJ, zatímco 1 g bílkovin nebo sacharidů 17 kJ.

Proto doporučujeme množství tuků v jídelníčku hlídat, a to v souladu s výživovým doporučením, které říká, že 30 % z přijaté energie má být z tuků. Hlídat množství ale neznamená zakazovat.

Učíme vás, že chytřejší je dát si vepřovou kýtu než krkovici, do omáčky použít 12% smetanu na vaření místo 33% šlehačky nebo posvačit jogurt se 3 % tuku než smetanový s 10 %.

Reagujeme i na současné trendy, které vyzdvihují tuky do nebes a jídelníčky klientů se jen hemží avokádem a ořechovými másly a klienti se diví, proč nehubnou, když jedí ty zdravé tuky.

Zdravé tuky rozhodně doporučujeme, zároveň ale upozorňujeme, že je potřeba je jíst střídmě. A to třeba pomocí těchto bannerků, které najdete na našich sociálních sítích (facebooku a instagramu).

„STOB doporučuje umělá sladidla“

Našim cílem je odnaučit klienty od přemíry sladké chuti, a naopak si sladké užít v rozumné míře a bez výčitek. Umělá sladidla a různé náhražky tak nejsou nejlepším řešením.

Protože ale pracujeme na změnách metodou postupných a nenásilných kroků, a protože pro někoho je opravdu nereálné ze dne na den pít vodu namísto slazených limonád nebo jíst bílé jogurty namísto sladkých, individuálně poradíme klientovi potraviny a nápoje ředit a případně si pomoci nekalorickými sladidly.

Ne každý je schopný udělat razantní krok a pořád lepší jednou za čas limonáda se sladidlem než týden o vodě a pak návrat k limonádě s 50 g cukru.

Učíme naše klienty si sladké užít v rozumné míře a bez výčitek. To může potvrdit i Zuzka, které se STOBem podařilo zhubnout hned dvakrát. Celý rozhovor s ní najdete zde.

„STOB doporučuje proteinové diety“

STOB nedoporučuje potravinové doplňky ani diety a naši lektoři jsou vázáni smlouvou, která prodej doplňků v kurzech zakazuje

Primárním cílem je naučit vás vařit z běžných, základních potravin. Žijeme ale v hektické době a každému se občas stane, že nemá připravené jídlo. Lepší než fast food nebo kobliha je mít po ruce proteinovou tyčinku nebo pytlík s proteinovým nápojem. S tím souhlasíme.

„Hubnutí je dnes těžší. Dříve jsme klienty především edukovali o výživě, o vhodných kulinárních úpravách a měnili majonézové saláty za tvarohové pomazánky. Dnes jsou klienti přeinformovaní a musíme jim v tom množství informací udělat pořádek. Přicházejí poté, co vyzkoušeli různé diety a jsou poškození psychicky i fyzicky.“ Shodují se naše dlouholeté lektorky.


» Článek, ve kterém lektorky rekapitulují hubnutí za posledních 30 let najdete zde. «


Nenechte si utéct zajímavosti a novinky v hubnutí

Zanechte nám svůj e-mail a my se na oplátku postaráme o to, aby vám nic neuteklo. Nechte si od nás pravidelně zasílat odborné články na téma zdravého hubnutí a informace o akcích a dění ve STOBu.

» Zaregistrujte se, je to zdarma. «