Autor článku: Ing. Lenka Vymlátilová, recenze Ing. Hana Pávková Málková
Ani tohle léto se bez článku o grilování samozřejmě neobejde. S radostí v praxi sledujeme, že grilujete stále bohatší plejádu potravin. Naložené krkovičky a tučné uzeniny jsou nahrazovány zeleninou, houbami, rybami a kvalitním libovým masem. Hitem posledních sezón jsou i veganské alternativy.
Pojďte se inspirovat tipy, triky a také recepty na vaši příští dokonalou gril party.
1. Správný výběr masa
S množstvím tuku pochopitelně roste i energetická hodnota masa, proto fandíme trendu směřujícímu k rybám a libovému masu. Snižuje se tu i riziko vzniku toxických látek z odkapávajícího tuku.
Obsah tuku a energie (hodnoty jsou uvedeny na 100 g masa v syrovém stavu)
Pozn.: Jedná se o průměrné hodnoty, obsah tuku se může lišit kus od kusu.
Druh masa |
Energetická hodnota (kJ) |
Obsah tuku (g) |
vepřová panenka |
480 |
4 |
vepřová krkovice |
930 |
16 |
hovězí libový steak |
580 |
6 |
kuřecí prsa bez kůže |
430 |
1 |
losos |
850 |
12 |
candát |
350 |
1 |
Postřeh z praxe – počítejte s tím, že na grilovačkách sníte nejspíše více než stogramový plátek masa.
2. I z libového připravíte dobrotu – a nevysušenou
Výsledkem mistra grilu je masíčko hezky šťavnaté. Určitě to chce trochu zkušeností, ale po několika pokusech už dokážete ideální teplotu a dobu přípravy odhadnout i vy. Nenechte se proto odradit prvním třeba vysušeným kouskem.
Pro lepší propojení chutí a zachování šťavnatosti je důležité maso nechat chvíli odpočinout a nekrájet ho ihned po sundání z grilu. Než se do masa pustíte, tak ho zabalte do alobalu nebo nechte v kastrolku s pokličkou pár minut odpočinout.
Krůtí burger se sýrem a zeleninou
3. Sláva marinádám
Masa nakládejte do různých marinád, díky čemuž budou křehká a šťavnatá.
Kuřecímu masu svědčí jogurtové marinády. Výborné jsou marinády z balzamikového octa nebo citronové šťávy, nejlepší šéfkuchaři nakládají hovězí steaky přes noc například do vodky. Alkohol i ocet se během tepelné úpravy odpaří a svým složením naleptávají bílkoviny v mase, čímž ho dělají úžasně křehkým.
Olejové marinády nejsou ideální, a to především z důvodu vzniku škodlivých látek vznikajících z tuku kapávajícího do ohně. Jestli chcete olej použít, tak jím potřete až hotové maso.
Recept: Kuřecí prsa v jogurtu s římským kmínem
- Bílý polotučný jogurt
- Římský kmín, paprika, sušený česnek, sůl
- Citronová šťáva
Jogurt smícháme s drceným římským kmínem, červenou paprikou a sušeným česnekem, dle chuti osolíme a můžeme přidat i trochu chilli. Přidáme citronovou šťávu a promícháme. Do připravené marinády naložíme na menší kusy nakrájená kuřecí prsa a necháme do druhého dne v lednici odležet.
4. Hlídáte si kalorie? Pozor na sýry!
Víte, že sýry na gril v množství tuku porazí i prorostlou krkovičku? V praxi vidíme právě u sýrů nejčastěji omyl. Spousta klientů je preferuje před masem s tím, že jsou zdravější a „libovější“.
Na zahraničních trzích jsme zaznamenali light varianty oblíbených sýrů na grilování. Obsah tuku je až o 40 % nižší. Na českém trhu se snad dočkáme v příští grilovací sezóně. Light výjimkou k mání je Hermelín na gril FIGURA, který má ve 100 g o 10 g tuku méně než klasická varianta.
Obsah tuku a energie (hodnoty jsou uvedeny na 100 g)
Pozn.: Jedná se o průměrné hodnoty, hodnoty se mohou lišit dle konkrétního výrobku.
|
Energetická hodnota (kJ) |
Obsah tuku (g) |
Hermelín na gril |
1300 |
27 |
Hermelín na gril FIGURA |
1000 |
17 |
Halloumi |
1350 |
25 |
Sýr na pánev |
1210 |
20 |
Pološtiepok na gril |
1250 |
23 |
vepřová krkovice |
930 |
16 |
5. Grilování po vegansku
Poslední dvě sezóny se na grilech objevují i bezmasé dobroty. Stojí za to je ochutnat a udělat si vlastní názor. Můžete zakoupit již hotové produkty na gril nebo si připravit vlastní. Hádejte, čemu fandíme my.
Počítejte s tím, že za veganské dobroty přímo královsky zaplatíte. Stojí okolo 400–700 Kč / kg. Nejlevněji vychází tofu na gril, okolo 150 Kč / kg. Tofu je na tom nejlépe i nutričně, můžeme ho tedy jako alternativu doporučit, u ostatních výrobků už je třeba koukat na složení. Základem veganských alternativ je vždy voda, dále rostlinná bílkovina, koření, případně rostlinný olej, samozřejmě zahušťovadla, stabilizátory a další aditiva, bez kterých se výroba rostlinných alternativ neobejde. Nejhůře jsou na tom alternativy mléčných výrobků, a to nejen ve verzích na gril. Tyto výrobky jsou „díky“ svému složení tradičně chudé na obsah bílkovin a velmi bohaté na obsah sacharidů a tuků.
Produkt |
Lunter Tofu na gril |
Garden Gourment Veganský burger |
Pan Hrášek Rostlinný plátek |
Alnatura Veganské klobásky |
Violife Alternativa sýru na gril |
Složení |
Tofu (voda, sójové boby), marináda |
Voda, sójová bílkovina, olej, ocet, aromata, stabilizátory, kukuřičný škrob, ovocné a rostlinné koncentráty, sladový výtažek z ječmene, sojová omáčka |
Voda, hrachová bílkovina, olej, aromata, ovesná a citrusová vláknina, stabilizátor, kukuřičný škrob |
Seitan (voda, pšeničná bílkovina), olej, cibule, paprika, sůl, koření, zahušťovadla, kouč z bukového dřeva |
Voda, kokosový olej, škrob, sůl, aromata, barviva, regulátor kyselosti |
Cena za kg (Kč) |
166 |
530 |
500 |
475 |
475 |
kJ/100 g |
521 |
820 |
720 |
982 |
1090 |
Bílkoviny (g/100 g) |
12 |
14 |
11 |
30 |
1,5 |
Tuky (g/100 g) |
7,5 |
14 |
11 |
10 |
15 |
Sacharidy (g/100 g) |
2,5 |
2 |
5 |
5,5 |
30 |
Pozn. Srovnání dle rohlik.cz, nabídka v červenci 2022.
Domácí čočkový burger za 50 kč / kg
Domácí varianta veganského burgeru vychází na pouhých 50 Kč za kilo, pakliže si pomůžete čočkou konzervovanou, cena stoupne na 85 Kč / kg.
Portobello plněné čočkovou směsí
6. Nejlepší přílohou jsou brambory a zelenina
Ze všech příloh obsahují brambory nejméně kalorií a můžete je připravit také na grilu. Začněte je ale dělat s předstihem, protože potřebují více času než maso. Druhou možností je si brambory předem uvařit ve slupce, stačí do poloměkka, a pak jen dogrilovat. Vhodnou volbou k dobrotám z grilu je i celozrnné pečivo nebo chleba.
Bojíte se jíst brambory?
>>Zde o bramborách najdete vše důležité a opřené o vědecké studie a fakta<<
Nezapomínejte na zeleninu, a to jak v podobě čerstvého zeleninového salátu, tak si můžete dopřát i grilovanou. Na gril se nejlépe hodí paprika, cuketa, lilek, rajčata vcelku nebo houby.
Vhodná je i kombinace přílohy se zeleninou – například ve formě lehkého bramborového, těstovinového či kuskusového salátu.
Těstovinový salát s grilovanou zeleninou a uzenou makrelou
Zapečené žampiony s cottage cheese a špenátem
Zapečený lilek s ajvarem a feta sýrem
7. S kečupem, hořčicí nebo dressingem?
Dobře připravené a ochucené maso žádný dressing většinou ani nepotřebuje.
Dressingy ale mohou zpestřit a vhodně doplnit přílohu nebo nějaký salát. Nejlepší variantou je samozřejmě domácí výroba. Dressing či dip můžete připravit z bílého jogurtu, zakysané smetany nebo tvarohu. K ochucení přidejte čerstvé bylinky, trochu soli, popř. česneku, citrónové šťávy atd. Za pár minut připravíte vynikající dressing. Nicméně ani kvalitní majonéza v malém množství jednou za čas není problém a můžete lžičku na ochucení přidat i do domácího dressingu.
K zelenině se hodí i luštěninové dipy – například hummus. Opět doporučujeme domácí přípravu, ušetříte nejen peníze, ale i spoustu tuku a kalorií.
Kečup neobsahuje tolik tuku jako majonéza a je zdrojem lykopenu – antioxidantu obsaženého ve slupce rajčat, který je aktivní až po tepelné úpravě. Bohužel ale většina kečupů obsahuje hodně cukru, a proto to ani s kečupem nepřehánějte. Některé kečupy obsahují dokonce jablečné pyré nahrazující rajčata – čtěte tedy složení. Najdete ale i kvalitní kečupy se sníženým obsahem cukru.
Obsah energie (hodnoty jsou uvedeny na porci 20 g)
Energetická hodnota (kJ) | Obsah tuku (g) | Obsah cukru (g) | |
kečup | 90 | 0 | 5 |
hořčice plnotučná | 90 | 1 | 2 |
majonéza | 560 | 15 | 3 |
tatarská omáčka | 330 | 8 | 4 |
majonézový dressing | 460 | 11 | 0,5 |
jogurtový dressing | 60 | 1 | 0 |
Cizrnový Hummus – skvělý doplněk k čerstvé i grilované zelenině
Jogurtový dip ála tatarská omáčka
Pamatujte, grilování nelze označit za 100% dobré nebo špatné. Je jen na vás, jak jej pojmete.
Přejeme vám, ať o prázdninách zpomalíte a užijete si a vychutnáte nejen grilované jídlo díky pomalému a všímavému jedení.
Mějte jídelníček pod kontrolou i v létě
Program na zapisování jídelníčku Sebekoučink vám pomůže mít jídelníček pod kontrolou i v létě.
Kromě celodenního energetického příjmu za vás ohlídá i denní příjem vlákniny, makroživin (bílkovin, tuků a sacharidů), příjem rizikových živin (cukru, soli a SAFA) a také to, zda jíte dostatečné množství zeleniny či dodržujete pitný režim.
>> Vyzkoušejte Sebekoučink na 3 dny ZDARMA. <<