Asi každý jsme zažili situaci, kdy přijde chuť, hlad, neovladatelná síla nutící nás zkonzumovat více, než bychom si přáli…

Je důležité zaměřit se na vyváženost jídelníčku, zda přijímáme dostatek živin, které tělo potřebuje.

Nezvladatelné chutě a přejídání jsou často způsobeny kombinací nevyváženého jídelníčku, odpíráním si jídla na úkor tělesných potřeb, příliš nízký energetický příjem, vynechávání snídaně, nadměrná pohybová aktivita bez vhodného doplnění stravy, dále psychické rozpoložení, řada lidí zajídá jídlem stres, samotu, méněcennost a další vnitřní podněty.

Jak předcházet nadměrné konzumaci jídla a většímu přísunu kalorií než tělo potřebuje? Mnohdy si tyto situace ani neuvědomujeme, pojďte se proto na chvilku zastavit a zapátrat, jak je to s vámi?

Kontrolujte si jídelníček, pohybové aktivity a režim dne.

Zkuste si zapisovat svůj jídelníček a pohybovou aktivitu (například za pomoci programu Sebekoučink), alespoň několik dní. Jen tak si opravdu uvědomíte, zda je váš režim pravidelný a jestli je váš jídelníček vyvážený.
Někteří již mají zapisování za sebou a pomohlo jim například k redukci hmotnosti. Avšak často po dosažení vytoužené váhy a nalezení spokojeného stavu člověk přestane zaznamenávat, v původním režimu povolí a začne konzumovat podvědomě více, než by bylo vhodné. Zkuste si opět po dlouhé době jídlo převážit, zaznamenat do programu a ověřit zda jste na tom stále stejně. Projděte si všechny své aktivity během dne, je režim stále stejný? Nepřidali jste více pohybu? I to může být důvod na straně jedné strádání těla a kompenzování na straně druhé…

1)     Pravidelně snídejte, je prokázáno, že lidé, kteří nesnídají, se častěji uchylují k přejídání během dne a vyhledávají kaloričtější druhy pokrmů.

2)     Dbejte na pravidelný příjem jídla během dne, tím se vyhnete především večernímu „vlčímu hladu“

3)     Jezte pomalu, můžete si udělat v půlce jídla pauzu, dojděte si například pro pití a možná mezitím zjistíte, že jste již plně nasyceni.

4)     Zkuste zařadit vhodně zvolený pohyb, který má dokonce mírně anorektický efekt, případné chutě zažene, zlepšuje náladu, takže pokud máme špatnou náladu, je lepší ji zahnat pohybem než jídlem…Dostanete-li na něco chuť, pusťte si rádio a začněte cvičit nebo ještě lépe běžte na čerstvý vzduch, dejte si svižnou procházku apod.

5)     Nerozdělujte si potraviny na povolené a zakázané.

Zakázané ovoce chutná nejlépe... Proč si raději nepovolit malé a přiměřené množství?

6)     Vyvarujte se „černobílému vnímání“ – dělení období na období diety a období nekontroly, tím se člověk dostává do bludného kruhu, jakmile poruší svůj „přísný režim“, tak už to přežene pořádně, aby výčitky stály za to, to samozřejmě vede k nekontrolovanému přejídání až poruchám příjmu potravy.

7)     Dbejte na vhodnou stravu před cvičením, pokud dlouho před cvičením nejíte, opět se snadno můžete dostat do stavu hypoglykemie, kdy pak tělo kompenzuje nedostatek větším příjmem jídla než při pravidelné stravě.

8)     Snažte se dbát o dobrý psychický stavpředcházet stresovým situacím a mít rádi své tělo, chránit ho před neukázněným chováním v jídle, naopak se snažit mít vyvážený jídelníček nonstop, nikoli jen v období diety.

9)     Neochutnávejte v průběhu celého vaření, stačí ochutnat jednu čajovou lžičku těsně před dochucením, poté ještě jednu čajovou lžičku a hotovo.
Vyčistěte si před vařením zuby, vezměte si žvýkačku a nechte ochutnávat ostatní.

10)  Zařaďte pravidelné aktivity, které vás baví a odpoutají myšlenky od jídla. Tím je myšleno nikoli pohybové, ale zájmové aktivity, mějte jako střed zájmu nikoli jídlo, ale jiné aktivity.

11)  Nejezte o samotě - vhodnější je stolování a konzumace jídla s přáteli, získáte tak větší kontrolu díky okolí.

12)  Nedělejte zásoby - raději nekupujte žádné nevhodné lákavé potraviny.

13)  Mějte jídlo připravené předem, protože tak při velkém hladu sáhnete po zdravém jídle, nikoli po prvním, co vám přijde pod ruku. Připravte si např. velkou mísu zeleniny, v době krize tak můžete sáhnout po salátu, nikoli po čokoládě.

14)  Dbejte na dostatečný pitný režim – opravdu někdy „hlad“ může být „převlečená žízeň“. Před každým jídlem se napijte.

15) Každé jídlo doplňte zeleninou, zelenina zvyšuje objem jídla, takže zaplníme žaludek nízkokalorickou potravinou a na ty kalorické již nebude případně tolik místa. Před hlavním jídlem si můžete dát zeleninový vývar, má minimum kalorií a krásně zasytí, stejně tak ho můžete jíst třeba i místo svačiny.

Pokud už přeci jen někdo sklouzne do stavu, kdy není schopen se myšlenkám na jídlo vyvarovat a má tendence k nekontrolovanému přejídání, pak určitě bude vhodné vyhledat odbornou pomoc.