Obezita z pohledu lékaře a odborníka na potraviny

Termín: 18.01.2015
Cena celého kurzu: 1210 Kč
Všeobecná fakultní nemocnice, Charvátův sál v 1. patře
U nemocnice 1
Praha 2 12000
Zobrazit na mapě
Termíny kurzu
Den | Čas | Datum | |
---|---|---|---|
Neděle | 09:00 - 17:30 | 18.01.2015 |
Seminář je určený pro věčně hubnoucí recidivisty i pro odborníky (lektory kurzů snižování nadváhy, výživové poradce apod.).
Program semináře
9.00 – 12.00 hodin
Obezita a její komplikace, je třeba se znepokojovat?
Obezita je označována jako epidemie 21. století, v ČR se dle hodnot BMI pohybuje nad hranicí normální hmotnosti 57 % dospělé populace a 25 % adolescentů. O obezitě a její léčbě jste již slyšeli na mnohých předchozích přednáškách, v tomto sdělení na to navážeme a budeme se věnovat obezitě z pohledu komplikací, jejich typů a terapie.
Komplikace:
- metabolické (metabolický syndrom, porucha metabolismu cukrů, tuků)
- kardiovaskulární (arteriální hypertenze,ischemická choroba srdeční)
- mechanické (syndrom spánkové apnoe, artrózy).
Seznámíte se s rozsahem péče o obézního pacientka v ordinaci obezitologa (vstupní pohovor, měření, rozbor jídelníčku a pohybové aktivity, identifikace rizik, návrh postupných změn a jejich hodnocení).
Ukážeme si příklady redukce váhy u konkrétních pacientů. Seminář by vám měl rozšířit znalosti z oblasti obezitologie a poradit vám jak řešit konkrétní problémy u vašich klientů.
Přednášející: MUDr. Radka Jedličková
MUDr. Radka Jedličková, internista,obezitolog, endokrinologicko-obezitologická ambulance ENDOCARE, Praha.
13.15 – 17.00 hodin
Význam jednotlivých druhů potravin v lidské výživě
Výživa je nejvýznamnější z faktorů zevního prostředí, které ovlivňují naše zdraví a následně délku našeho života. Její podíl se odhaduje na 40 - 60 %, a proto bychom se výběru potravin měli věnovat. Důležitý není pouze výběr potravin, ale i jejich konzumovaná množství, protože "nejsou zdravé a nezdravé potraviny, ale zdravá a nezdravá množství". Z hlediska obsahu jednotlivých živin budou popsány jednotlivé druhy potravin, dozvíte se například, zda zvolit máslo či margarín, jaký tuk použít na smažení a jaký do salátu, jestli je horší cukr či fruktóza a mnoho dalších aktuálních témat. Bude uvedeno, jak se orientovat v nabídce potravin, především co sledovat na obalech.
Přednášející: Prof. Ing. Jana Dostálová
Prof. Ing. Jana Dostálová, mimo jiné přednáší na VŠCHT potravinářské zboží znalství a technologie přípravy stravy, je autorkou více než 300 odborných prací a vědecké poznatky dovede podat přijatelnou formou dle úrovně posluchačstva.
Cena semináře pro lektory STOBu kurzů snižování nadváhy je 968,- Kč
V ceně je oběd sestavený ze zdravých potravin.