V horkách se nám nechce vařit, trávíme hodně času mimo domov, a tak často skončíme u celodenního uzobávání, kdy si kupujeme potraviny, kde se dá. Bohužel nabídka stánků na koupalištích, festivalech a dalších turistických atrakcích většinou stále ještě zůstává u langoše, hranolek a klobásy. I když existují výjimky a občas se začíná objevovat i nějaký pokus o "zdravější" varianty občerstvení. Můžeme jedině doufat, že se bude situace pomalu zlepšovat. Pomožme tomu třeba i tak, že si smažené "pochoutky" nebudeme kupovat.

Smažené a tučné pokrmy jsou především rizikem z dlouhodobého hlediska. V důsledku nadbytečného energetického příjmu se podílejí na vzniku obezity a dalších civilizačních onemocnění, ke kterým mohou přispět také nevhodné tuky a škodlivé látky vznikající při nevhodném smažení.

V letních horkých dnech na nás však číhají i akutní rizika v podobě nákaz z potravin. Teplé počasí je ideální pro množení bakterií, které nám pak způsobí značné nepříjemnosti a dokážou zkazit i několik dní dovolené. A jak se těmto rizikům vyvarovat? Nenavštěvujte podezřele vypadající stánky, bufety a jídelny, všímejte si čistoty, a to jak prostředí, tak i obsluhujících, vyhněte se koupi potravin, které už na pohled nevypadají čerstvě. Mezi rizikové potraviny a pokrmy patří samozřejmě klasické majonézové saláty, chlebíčky, bagety, zákusky, ale i spousta dalších pokrmů. Teplo zkrátka neprospívá téměř žádným potravinám... Například ani pečivu, které může být již po dvou dnech plné produktů plísní (aflatoxinů), přestože pouhým okem sami nic nepoznáte (na túry si berte raději křehký chléb). Riziko salmonelózy v případě zmrzlin již není takové, jak tomu bývalo dříve. Hrozilo především z důvodu přítomnosti čerstvých vajec, ty už byste v dnešní době hledali ve zmrzlinách jen těžko. V současnosti se většina točených a kopečkových zmrzlin vyrábí z průmyslových polotovarů. Ne že by to byl krok k lepšímu, ale alespoň že z hlediska salmonelózy jsme si polepšili...  

Díky častým kontrolám je situace ve veřejném stravování a obchodech ve většině případů v pořádku a často si problém způsobíme až sami nevhodným skladováním, kdy zakoupenou potravinu nebo pokrm necháme v teple. I když výjimka potvrzuje pravidlo, jako tomu bylo například ve veřejné jídelně v Plzni, kdy mělo mnoho lidí střevní potíže z pokrmu špagety ala Carbonara. Problémy byly způsobeny bakteriemi rodu Salmonella pocházejícími z vajec. Dle klasické receptury se vejce ve špagetách Carbonara již dostatečně tepelně neupravují. Věnujte tedy pozornost i výběru pokrmů a pokud chcete mít jistotu, tak se těmto a podobným pokrmům obsahujícím syrové vejce, maso, či majonézu vyhněte.

Dalším častým rizikem je grilování, šťavnatý krvavý steak sice vypadá pro mnoho lidí lákavě, ale není přece jenom lepší si ho raději trochu více propéct a vyhnout se riziku, že strávíte následující hodiny na záchodě? Nejvyšší riziko je u masa drůbežího, to by mělo být opravdu důkladně propečené. Často dochází i k tzv. křížové kontaminaci, kdy se dostane do kontaktu syrové maso s hotovými pokrmy. Dbejte tedy i na zahradních party na základní hygienická pravidla.

Pokud jste na dovolených typu all inclusive, mějte na paměti, že příjemný požitek z jídla a  jeho pestrost jsou důležitější než samotné množství. To, že se občas na dovolené necítíte dobře, je často důsledek nejen cizího prostředí a cizích bakterií, ale i přeplněného žaludku, který protestuje proti tomu, že jste ho nacpali naráz různorodými potravinami ve snaze sníst co nejvíce.

A jak je to s pitím? V horkých letních dnech je nutné dbát na správný pitný režim, ideální tekutinou je voda, ale samozřejmě nepijte kde co a pokud si kvalitou vody nejste jisti, raději sáhněte po vodě balené.

Užívejte horkých letních dnů s rozumem a nastřádejte si teplo do podzimních plískanic.

Autor: Ing. Hana Málková

Chcete se dozvědět, jak zvládnout léto bez kilogramů navíc? Nejen to, ale i spoustu dalších zajímavých informací se dočtete v časopise Pochutnej si se STOBem, stáhněte si ho zdarma zde