Sluníčko a modrá obloha svádí k tomu vidět všechno v lepších barvách. Ne, že bychom vám chtěli kazit volné dny, ale přece jen – i v létě je možné leccos pokazit, třeba v souvislosti s výživou.

Někteří hubnoucí se hlídají měsíce a pak přijde čas dovolených a najednou ztratí něco ze své zodpovědnosti. Uvědomte si však, že ani na dovolené neopouštíte své základní návyky, např. hygienické, berete si s sebou automaticky kartáček na zuby apod. Vezměte si s sebou tedy i správné jídelní a pohybové návyky. Není důvod, proč byste si nemohli užít dovolenou a ještě při tom nezhubli. Dovolená je příležitostí, kdy na sebe máte čas a můžete si dát záležet na výběru jídel a pravidelném stravování během dne.

Jak se stravovat na dovolené u moře

Často je problémem rozložit jídlo rovnoměrně do celého dne, protože tomu brání výlety daleko od dostupných potravin či vhodného stravování. Běžná, ale nikoli vhodná varianta je „dopřát“ si velkou snídani, abychom celý den vydrželi bez jídla, a pak se zpívajícím žaludkem a hladovýma očima usednout ke švédským stolům, dohnat celý den hladovění, a ještě to poté zapít několika alkoholickými koktejly.
Častým problémem během dovolené je také nadměrná konzumace jídla především z dlouhé chvíle, na kterou nejsme zvyklí, což po pracovním režimu, při němž naopak metabolismus zpomalujeme nepravidelnou stravou, může být velmi rychlým propadem do jojo efektu. Nadměrný příjem potravy je často i v důsledku umocnění pohody. Dalším spouštěčem k nadměrnému příjmu potravy je tzv. toxické prostředí – zejména švédské stoly či pobyty all inclusive. 

 

 

Pobyty all inclusive

V mentalitě Čechů ještě někdy přetrvává myšlenka, když jsem si to zaplatil, tak toho musím využít. Pokud mohou jíst dle libosti, přecpou se tak, že z toho stejně nakonec kromě momentálního požitku z jídla nemají potěšení, protože přejedení se už pak mohou pouze odvalit do postele. Pro ty, kteří mají již trochu vypěstovanou vůli, může být tento druh stravování výhodou. Prvním kladem je, že vás nikdo do jídla nenutí a co si sami nenaložíte na talíř, to nemáte. Obejděte tedy s rozmyslem plné stoly, uvědomte si, že takto plné budou po celý zbývající týden a že repertoár jídla se moc měnit nebude. A rozvrhněte si síly. Naplánujte si tedy, co všechno budete chtít ochutnat. Známá jídla můžete pominout, soustřeďte se spíše na ta, která neznáte, abyste se necítili ochuzeni, že jste je neochutnali. Rezervujte si místo v žaludku na speciální potraviny, využijte možnosti vyzkoušet nová, neznámá jídla. Vezměte si klidně více chodů, ale v malém množství. Jídlo Japonců má třeba deset chodů, ale Japonci snědí miniaturní porce a vychutnají každé sousto. Omezte tedy kvantitu a soustřeďte se spíše na kvalitu konzumovaných potravin. Potěšení z jídla neroste úměrně s jeho pozřeným množstvím. Požitek z jídla, jeho pestrost a lahodná úprava mohou být někdy důležitější než samotné množství. Pokuste se omezit konzumaci alkoholických či nealkoholických, ale kalorických nápojů, zmrzliny a dalších pochoutek, které jsou během dne k dispozici. Vyzkoušejte i nezvyklé kombinace jídel, které naopak mohou obohatit tělo o vitaminy a minerální látky, na něž nejste v české kuchyni zvyklí. Využijte především nabídky ryb, mořských plodů či netradiční zeleniny, v případě, že chcete hubnout, to nepřehánějte s ovocem.

Jak vybrat z nabídky švédských stolů to nejlepší

Je vhodné se již první den seznámit s nabídkou jednotlivých jídel tak, abychom si předem naplánovali, co budeme jíst. Tím se nám podaří předejít nezřízenému nakládání jednotlivých jídel na talíř, k čemuž švédské stoly obvykle svádějí. Ať již máme all inclusive, nebo polopenzi, není nutné vytvořit 

dostatečné zásoby na celý den, ale vždy platí „jezte jen do polosyta“. Vybírejte si snídani s dostatkem vlákniny, složených sacharidů a bílkovin. Vláknina a bílkoviny se postarají o pocit nasycení, pomalé složené sacharidy zajistí pozvolný přísun energie.

Jak by mohl vypadat váš prázdninový jídelníček?

Tipy na snídaně:

  • káva s mlékem (1dcl mléka  190 kJ), 2 tenké plátky tm. chleba  600 kJ, 1 lžíce marmelády  140 kJ, 100 g bílého jogurtu  290 kJ, Celkem  1220 kJ
  • 2 plátky šunky  170 kJ, 1 tmavá bulka  530 kJ, 10 g másla  300 kJ, 50 g salátové okurky , 30 kJ 1 rajče  80 kJ, salát  20 kJ, Celkem  1130 kJ
  • Obložený talíř: 3 bílky  210 kJ, 100 g zeleniny  cca 160 kJ, 2 plátky sýra  260 kJ, 1 celozrnná bulka  540 kJ, Celkem  1170 kJ
  • 50 g celozrnných lupínků  750 kJ, 1dcl mléka  190 kJ, 100 g pomeranče  200 kJ, Celkem  1140 kJ

Tipy na svačiny:

  • 3 dcl čerstvého džusu  (460 kJ)
  • 1 menší pomeranč, jablko nebo banán (400 kJ)
  • 150 g zeleniny  (100 kJ), 150 g jogurtu (450 kJ) nebo 2 plátky sýra (450 kJ) Celkem  550 kJ
  • 3 dcl mléka (570 kJ) (lépe kefírové mléko, které vás osvěží)

Oběd a večeři se snažte vybírat tak, aby nebylo jídlo smažené, vyhněte se tučným omáčkám a těžkým jídlům. Využijte pomůcku takzvaného „zdravého talíře“, jehož polovinu by měla tvořit zelenina, čtvrtinu potraviny, které dodávají našemu tělu zejména bílkoviny, jež nejsou vázané na mnoho živočišných tuků (libové maso, nízkotučné sýry, mléčné výrobky apod.), a poslední čtvrtinu  potraviny, které dodají do našeho těla zejména vhodné sacharidy (vhodné přílohy a pečivo, ovoce). Doporučujeme si výběr jídla nejprve rozmyslet – jistě bude přínosné ochutnat přiměřené množství potravin, které neznáte nebo běžně nekonzumujete.

Když pojmete dovolenou aktivně

Jestliže se rozhodneme pro aktivně strávenou dovolenou a konáme během ní různé, ať už pěší, cyklistické, či jiné výlety, měli bychom se vyhnout tomu, že celý den nejíme nebo že sklouzneme k „nebezpečným“ rychlovkám, kterými si energeticky i množstvím tuku vyčerpáme denní příjem. To mohou být například dvě bagety u pumpy nebo klobása s pivem a rohlíkem, je-li horko, tak třeba jeden velký hrozen vína, větší jablko, banán a litr limonády. Přestože jste večer hladoví, vyčerpali jste již kalorický příjem určený pro hubnutí. A navíc hamburgery, hranolky, pizzy, buřty, bramboráky, langoše nepředstavují jen nadbytečné kalorie, ale z výživového hlediska také většinou nadměrný příjem nevhodných tuků.

 

 

Základ úspěchu je v plánování

Obzvláště u celodenní pěší turistiky či cykloturistiky je velmi důležité o skladbě denního jídelníčku přemýšlet. Prázdným či naopak přeplněným žaludkem tělu při chůzi či jízdě na kole jistě neprospějeme. Proto bychom měli konzumovat takovou stravu, která dodá přiměřené množství energie a přitom nezatíží trávicí trakt. Při výběru potravin bychom také měli brát v úvahu trvanlivost.

Pitný režim

Za normálních podmínek by měl dospělý člověk vypít 1,5-3 litry tekutin denně, podle charakteru přijímané potravy, pohybové aktivity apod. Potřeba v letních horkých dnech a také při  pohybové aktivitě stoupá.  Nejvhodnější tekutinou je  obyčejná voda. Můžeme si  ji ochutit šťávou z čerstvého  citronu nebo pomeranče.  Osvěžujícím nápojem se  jistě mohou stát pramenité  vody, vychlazený mátový  čaj apod. 

Hubnutí opravdu neznamená nejedení a i při něm můžete zůstat labužníkem. Základem úspěchu bývá vytvoření si takového jídelníčku, který vás uspokojuje a je pro vás jednoduché si ho připravit. Po aktivně strávené dovolené s přiměřeným jídelníčkem načerpáte síly na fungování v celém dalším roce daleko lépe než při pasivním odpočinku se stravováním typu bývalých závodních rekreací. Přejeme krásnou, štíhlou a zdravou dovolenou.