První prázdninový měsíc projektu Prožij rok zdravě bude patřit barvám zdraví. Tématem, které nás provede celým červencem, je totiž zelenina.

Léto a jeho (doufejme) horké počasí přímo vybízí k osvěžení a odlehčení jídelníčku. A pro takový úkol se zelenina hodí přímo dokonale. Možnosti jejího využití jak ve studené, tak teplé kuchyni jsou nepřeberné, stejně jako množství chutí a kombinací, které nám její jednotlivé druhy nabízí.

Po Měsíci zdravého mlsání, ve kterém jsme se mimo jiné zaměřili na to, jak zkrotit naše chutě na sladké, přichází měsíc, ve kterém se rozhodně krotit nebudeme. Ba právě naopak! Průměrný dospělý Čech zkonzumuje za rok jen 85 kg zeleniny, což odpovídá asi 230 gramům denně, tedy asi jen pouhou polovinu minimálního doporučeného množství. Naším velkým červencovým úkolem tedy bude naučit se vnímat zeleninu jako naprosto neopominutelnou, přirozenou a chutnou součást běžného jídelníčku.

Zelenina nám má skutečně hodně co nabídnout. Má velmi nízkou energetickou hodnotu, obvykle se pohybující mezi 50 až 200 kJ na 100 gramů, díky níž můžeme zeleniny zkonzumovat velké množství a nedělat si při tom starosti s kily navíc. Přináší nám ale i celou řadu dalších pozitiv, a to v podobě vitamínů (především vitaminu C, vitaminů skupiny B a karotenoidů) či ochranných látek, nebo i tolik důležité vlákniny.

Jak už bylo řečeno, zelenina má mimořádně široké využití v kuchyni, a proto jsme pro vás na tento měsíc přichystali řadu osvěžujících receptů plných barev, které vám představí zeleninu tak, jak jste jí možná ještě nepoznali. Nebudou chybět ani praktické tipy a zajímavá fakta.

Pokud vás téma tohoto měsíce zaujalo, neváhejte se do projektu také zapojit a dejte zelenině zelenou!