Výživa

Vláknina

Vláknina je jednou ze složek našeho jídelníčku, která pozitivně působí na náš zdravotní stav. Podporuje správné fungování zažívacího traktu a má také vliv na řadu metabolických procesů v organismu.

Bílkoviny

Bílkoviny neboli proteiny jsou základními stavebními látkami našeho organismu, jsou využívány pro tvorbu a obnovu buněk, jsou součástí enzymů a některých hormonů a plní řadu dalších důležitých funkcí.

Tuky

Tuky představují nepostradatelnou složku výživy, ale současně jejich nevhodný výběr a nadměrná konzumace zvyšuje riziko vzniku řady onemocnění.

Sacharidy

Sacharidy tvoří v našem jídelníčku většinou největší podíl a jsou pro nás přímým zdrojem energie. Jejich působení v organismu se však liší na základě jejich struktury. V potravě přijímáme sacharidy ve formě monosacharidů, disacharidů a polysacharidů.

Pitný režim

Ne nadarmo se říká, že voda je základem našeho života. Na ztrátu vody jsme velice citliví a její nedostatek je pro organismus daleko nebezpečnější než nedostatek potravin.

Vitaminy

Vitaminy jsou organické sloučeniny vyskytující se v potravinách. Jsou nezbytné pro růst, výstavbu a obnovu tkání, pro udržení řady tělesných funkcí, podílejí se na celé řadě biochemických reakcí.

Glykemický index

Podstatou teorie glykemického indexu (GI) je, že některé sacharidy zvyšují hladinu krevního cukru (glykemie) více a jiné méně.

Glykemický index a redukce hmotnosti

Ve vztahu k redukci váhy lze říci, že pokud budou dva lidé dodržovat dietu o stejné energetické hodnotě, je pravděpodobné, že zhubne více ten, který bude jíst převážně potraviny s nižším glykemickým indexem.

Sacharidy versus tuky, co je horší?

Přidaný cukr stejně jako nasycené mastné kyseliny patří mezi rizikové živiny. Není proto potřeba diskutovat, co škodí více a co méně. Obě skupiny mají definovanou tolerovanou hodnotu příjmu, kterou je potřeba dodržovat.

Jste citliví na hodnotu GI právě vy?

Glykemický index není pro každého při redukci váhy tím nejdůležitějším činitelem, ale mnoha lidem může při redukci a udržení váhy pomoci. Chcete zjistit, zda mezi ně patříte právě vy?

Nejbližší plánované akce


Přihlaste se do kurzu zdravého hubnutí v Praze a zhubněte zdravě a natrvalo s podporou odborníka.


Jediný letní online kurz! Hubněte s podporou odborníka, ve skupině a online odkudkoliv! Za pomoci osvědčené metodiky.