Cukry jsou téma skutečně obsáhlé, které má mnoho přesahů i do dalších oblastí, z nichž některým se budeme věnovat samostatně v následujících měsících. Proto jsme se snažili, aby i články a příspěvky, které jsme vám po celý leden přinášeli, reflektovaly rozmanitost tohoto tématu, a aby pro vás byly jak zajímavé, tak užitečné.

To, v co ale skutečně doufáme, je, že se vám praktické rady a znalosti ohledně cukru podařilo převést do vašeho každodenního život. Neočekáváme samo sebou, že jste za jediný měsíc vyzráli na všechna sladká úskalí, nadobro se rozloučili se svými oblíbenými pochoutkami a že všechny bonboniéry a jiné čokoládové dárky, které se u vás doma povalovaly, letěly bezprostředně po přečtení prvního článku do koše. Zdaleka nejefektivnější z hlediska trvalé změny je totiž řada postupných menších změn, které samostatně nijak dramaticky nezasáhnou do vašeho režimu, ale všechny společně mohou znamenat obrovskou změnu k lepšímu.

V průběhu ledna jsme přicházeli s články, novými recepty, které vám měly ukázat, že zdravé vaření může být i velmi chutné. Zároveň jste plnili praktické úkoly, které jste si sami zvolili. Vše se točilo okolo cukru. Co to cukr vůbec je a jak ho rozdělujeme? Kolik cukru se skrývá i v nevinně vypadajících potravinách a jak jeho množství vypátrat? A jak to udělat, abychom množství cukru v našich jídelníčcích bezbolestně omezili? Doufáme, že ani jedna z těchto otázek nezůstala po lednu – měsíci cukru nezodpovězená. Své nabyté znalosti si můžete také otestovat v rámci závěrečného kvízu. Zároveň věříme, že jste zažívali měsíc plný malých či větších úspěchů a vítězství nad přebytečnými cukry. A pokud máte pocit, že jste toho za jediný měsíc příliš nestihli a usilovali jste o větší pokroky, rozhodně si tím nenechte pokazit náladu ani znehodnotit vaši dosavadní snahu. Neexistuje žádný časový limit pro změnu vašeho životního stylu. A každý krok kupředu se počítá.

A co nás čeká následující měsíc? Věnovat se budeme luštěninám. Jedná se o téma méně obsáhlé, ale jistě ne méně důležité. Také na rozdíl od cukrů luštěniny nejsou potravina, se kterou byste se setkávali každý den několikrát, což je dobrá zpráva pro každého, kdo má s cukrem ještě nevyřízené účty. I v únoru budete mít dostatek prostoru se cukrům ve svém jídelníčku věnovat a vychytávat nedostatky. A co se týče luštěnin… máte se rozhodně opět na co těšit!

 

My se zase těšíme na vás, na vaše dotazy, příspěvky a především pokroky!

 

(Bc. Tereza Beníčková)